09 ianuarie 2012

A început festivalul sculpturilor de gheaţă de la Harbin

Festivalul anual al sculpturilor în gheaţă şi zăpadă de la Harbin (nord-estul Chinei) îi întâmpină pe vizitatori cu castele spectaculoase de gheaţă multicolor luminate, dar şi cu opere efemere de artă, create de sculptori din nouă ţări.
Festivalul Internaţional de Sculptură în Gheaţă şi Zăpadă, pe numele său oficial, a fost organizat prima dată în 1963, dar a fost întrerupt în acelaşi deceniu, în timpul revoluţiei culturale, spre a fi reluat apoi în 1985. Festivalul, despre care se estimează că anul acesta va atrage peste un milion de turişti, a început oficial la 5 ianuarie, dar nu are o dată exactă la care se va încheia, aceasta depinzând de starea vremii. În general însă, competiţia durează circa o lună.


Câştigătorul de anul trecut al festivalului a fost Karlis Ile, un artist de 37 de ani din Letonia. Farmecul sculpturilor în gheaţă şi zăpadă constă în capacitatea lor de a reflecta şi descompune lumina”, a declarat Ile pentru BBC. “Încerc să transpun în creaţiile mele o mulţime de idei care nu sunt posibil de realizat în alte materiale.”
Zona Harbin (provincia Heilongjang) se află sub influenţa iernii siberiene, temperaturile ajungând în timpul iernii la -38 de grade. În 2007, la festivalul de la Harbin a fost stabilit un record de Guinness Book – cea mai mare sculptură în zăpadă din lume, măsurând 250 de metri în lungime şi 8,5 m în înălţime, care a folosit peste 13.000 mc de zăpadă.
Apreciază:

1 comentarii:

  • AlinGeorgeBv says:
    19 ianuarie 2012, 06:29

    cat de frumos poate sa fie acolo , pacat ca la noi in ro, nu putem gasi locuri de o asemenea frumusete. ar fi un avantaj enorm pentru turism, si prin chestii de astea ar putea Romania usor usor sa iasa..."necazul" care este!

Trimiteți un comentariu

Spune și tu ce crezi! Opinia ta contează!